Jag stannar inte på ditt jobb när det har stängt

Klockan är ett på natten när musiken stängs av och lamporna tänds. Vakterna börjar be folk att resa sig, hämta jackorna och gå sin väg hemåt. De flesta dunkar vakterna på ryggen, tackar för kvällen med en skrovlig röst och en andedräkt som luktar stark av berusning. Sedan finns det de som dunkar vakterna i ryggen och berättar att du, du säger inte till mig vad fan jag ska göra.

Jag är en flicka, blott 18 år gammal. På dagtid avverkar jag mitt tredje år på gymnasiet, tränar och äter sushi med mina vänner. På kvällarna arbetar jag med vuxna människor som inte kan ta hand om sig själva, som gör bort sig, som skriker och är hotfulla. Detta gäller så klart inte varje kväll - så långt har inte överkonsumtionen av alkohol gått i det här landet. Faktum är att den totala konsumtionen har enligt studier från Stockholms Universitet sjunkit sedan toppmarkeringen 2004 då vi drack 10,5 liter per person och år. 2012 drack vi 9,2 liter ren sprit per invånare över 15 år i landet men vissa lördagskvällar misstänker jag att vissa valt att dricka hela sin årsranson under en enda kväll.

Att servera mat, vin, sprit, cola, vatten, sallad, bröd, lättöl, starköl, kuddar att sitta på, hett vällingvatten, kaffe och sallad är vardagsmat när man extraknäcker som servitris. Det är inget lustigt med det. Men mitt ansvarsområde på jobbet är så mycket vidare än så. I slutändan är jag ansvarig för att du inte blir överförfriskad och slåss, försvinner, skadar dig. Ansvarsbördan är helt min och det är jag som blir ansvarig för hur du beter dig när du lämnar restaurangen. Detta behandlas i lagboken, 2010:1622 elfte kapitlet paragraf åtta; “Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer eller lämnar ut alkoholdrycker… till någon som inte har uppnått föreskriven ålder eller som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel… döms för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse i högst sex månader”. Detta är inget att bråka om, det står att det är olagligt att servera märkbart berusade personer, svart på vitt, inga problem. Det är därför jag nekar personer som ser alldeles för berusade ut att köpa alkohol. Det är därför du blir nekad i baren, inte för att bartendern vill vara elak eller för att vakterna vill vara oschyssta. Det står i lagtexten och ett brott mot detta skulle kunna leda till indraget alkoholtillstånd för ditt favorituteställe. 


Så för din skull, för min skull, för restaurangens och för vakternas skull - tänk två gånger på hur du beter dig en lördagskväll när du bråkar för att du blir nekad din sista öl. Jag som artonårig student ska inte behöva ha ett så stort ansvar på mina axlar som ditt liv. Jag ska inte behöva oroa mig för att du ska skada dig eller att jag ska få upp till sex månaders fängelse. Eftersom det finns skrivet i vår lag att endast personer i myndig ålder får köpa alkohol både det rimligtvis vara lika med att endast vuxna människor har rätt att bruka spritdrycker. Bevisa då att du är vuxen och kan hantera den dyra alkoholen du dricker för allas trevnad.